Sokkal könnyebb a kutyust fiatal korban hozzászoktatni a fésüléshez-ápoláshoz! Ha elhanyagoljuk, és csak 7-8 hónaposan hozzuk el, ráadásul nem is fésültük szakszerűen addig, akkor bizony sok hosszú és fájdalmas percet okozunk neki. A filcesedett szőrt sok esetben sajnos nagyon rövidre kell nyírni.

Ha már kölyök korban rendszeresen látogatja a kozmetikát, a későbbiekben a kutyusnak és a kozmetikusnak is sokkal kiegyensúlyozottabb, vidámabb művelet a szépülés. Hogyan is néz ki a gyakorlatban?

Első alkalommal ismerkedik a kutya a kozmetikussal, az eszközökkel, műveletekkel, illetetve hasznos tanácsokkal látjuk el a gazdit az otthoni ápolással kapcsolatban. Ez körülbelül 15-20 perc és ingyenes. A későbbi alkalmakkor a szükséges egészségügyi nyírást (nemi szervek, végbél, mancsok), karomvágást, a fülszőr szedést, szemek és fülek tisztítását végezzük el, valamint a teljes szőrt átfésüljük (bontást nem tartalmaz). Ezek után következhet majd az első komplett generál, ami a fürdést és a gépi vagy ollós vágást, trimmelést is tartalmazza.

Bizonyos fajtáknál fontos, hogy a fülekből ki legyen szedve a szőr, mert könnyen gyulladást okozhat. Amennyiben a kutyus megfelelően hozzá van szoktatva és a fülek egészségesek, ez egy gyors, fájdalommentes művelet.

Ha természetesen (aszfalton sétáltatás) nem kopik eléggé az eb körme, könnyen begyullad, betörik, és a kutyának fájdalmas, amikor a körmein jár. A karomvágást bízzuk inkább szakemberre a körömben lévő erek és idegvégződések miatt!

A talppárnák közötti szőrt is rendszeresen ki kell vágatni, nyáron a toklász ragadhat bele és igényelhet állatorvost, télen a hó fagyhat be a talppárnák közé, és piszokból is többet hoz fel a lakásba.

A nemi szervek körül is érdemes nyírni a szőrt, mert könnyen csomósodik és baktériumok telepedhetnek meg rajta. A szemzug környékén is esetenként jobb röviden taratani a szőrt, mert irritálhatja a kutya szemét, gyulladást okozhat, jobban csipásodhat.

Hosszú szőrű, főleg a kertben élő kutyákat felesleges kutyakozmetikába vinni ­-TÉVES!
A hosszú szőr rendszeres fésülése időigényes, gyakran nem egy emberes munka, hogy a fürdetésről ne is beszéljünk! Ha elhanyagoljuk, a szőr összefilcesedik, szinte bőrig odaragad, nem tud levegőzni és rengeteg problémát okozhat kedvencünknek: bőrgomba, ekcéma, sebek, gyulladások, élősködők (bolha, tetű, kullancs, nyűvek). Ilyen esetekben már csak állatorvosi kezelés segíthet. Megelőzhetjük ezeket rendszeres ápolással!
Rövid szőrű kutyákat nem kell kozmetikázni, hiszem nincs mit nyírni rajtuk – TÉVES!
Aki rövid szőrű kutyával él együtt, pontosan tudja mennyi munkával jár az egész évben vedlő szőrzet eltakarítása ruháinkból, bútorainkból. Megkönnyíthetjük saját és kutyánk életét, ha megfelelően ápoljuk bundáját rendszeresen eltávolítva az elhalt szőrszálakat. Lakásban tartott rövidszőrű ebeknél gyakori a karmok túlnövése, melynek vágását érdemes rendszeresen elvégezni.

Kapcsolat
Evezö utca 1-3., 1035, Budapest
Hétfõ - Szombat
Bejelentkezés alapján
+36307478828